Köp-Annie-Sloan-Chalk-Paint-kalkfärg-hos-återförsäljare-Monica-Lehrbacker
Måla och måla om väggar med Annie Sloan Wall Paint väggfärg. Väggfärgen är tålig men ger ändå ett sammetsmjuk och lite lyxig känsla.

Annie Sloan Wall Paint är en fantastisk väggfärg! Den är tålig men ger ändå en matt, sammetsmjuk och lite lyxig känsla. För en helt slät klassisk stil brukar jag rolla på den. Vill du få fram en flammig levande yta rekommenderar jag Annie Sloan´s väggfärgspenslar.

Att måla väggar och allt i ditt hem med inspiration från naturens färger.

Det finns många vackra kulörer på färgkartan för Wall Paint men jag älskar att mixa! Jag längtade efter en lugn vacker blå som gick åt grönt och jag lät naturen och skiftningarna i hortensior inspirera mig för rätt ton. 

Mina  bästa tips för att mixa kulörer för väggar

 • Mät väggytan och beräkna åtgång noga. 1 hink Wall Paint innehåller 2,5 liter som räcker till cirka 36 kvadratmeter. Lägg till för extra åtgång när du ska mixa, det är svårt att få fram exakt samma kulör igen.
 • Wall Paint finns även i provburkar. Perfekt när du vill skapa en bas av starka kulörer som du sedan ljusar upp.
 • Testa att ljusa upp med annan kulör än vitt! Prova med Old Ochre eller Country Grey. De ger väldigt varma fina kulörer.
 • Var inte rädd för att mixa. Börja med bara lite färg på ett papper för att känna dig fram till proportionerna. Sedan brukar jag räkna antal skedar eller deciliter och skriva upp mina recept. 
 • Lycka till med kulörmixandet och glöm inte att visa upp dina väggar i fb-gruppen Chalk Paint™ och IOD Dekorer i Monicas Butik.

Kulörerna som gav mig den där rätta "hortensiablågröna" är Aubusson Blue, Emperors Silk och Country Grey

Läs hela inlägget »

Att måla om dörrar kan ge ett rum ett helt nytt intryck. Här gav det rummet en enorm förändring eftersom den vita, "platta" dörren inte alls passade i den rustika miljön i Ateljén. Den har bara fått "hänga med" och inte hunnits med i den stora förvandlingen av rummet. Förrän NU! Äntligen! 

Jag känner mig sååå nöjd med förvandlingen ...och den gick snabbt!
En neutral färgskala och vitt vax ger den ljusa träkänslan jag var ute efter. Samma kulörer men med bruna Honfleur också på dekorstämpeln.

Tekniker med Annie Sloan kalkfärg. Du kan skapa vilken effekt du vill. Skapa effekt som drivved eller grov trästruktur för en lantlig rustik stil.

Jag börjar med att "slarvmåla" en grund. "Att måla färgen torr" är ett uttryck och en teknik jag jobbade fram inför mina drivvedskurser. Redan här har du fått fram en träkänsla. 

Första raden brädor är på plats! Mät och gör små markeringar så är du säker på att det blir raka linjer. 

Måla och måla om dörrar. Från en helt vanlig vit dörr till en lantlig och rustik med Dekorstämpel Barnwood Planks.

...och så här såg dörren ut innan förvandlingen! En helt vanlig vit och "platt dörr". 

IOD Dekorstämpel Barnwood Planks!! Den ser inte mycket ut på bild men den skapar magi på vilken yta som helst! Jag älskar den!

Detta var det första inlägget och projektet som jag kallar "Veckans gör om mig". Jag har en massa idéer om förvandlingar, främst av vita platta möbler och ting. Hoppas att jag inspirerar dig till att behålla det som du kanske är på väg att "kasta ut". Ge det några timmars omsorg med färg och dekorer. En förvandling som gör gott på alla sätt. 

Lycka till!

Läs hela inlägget »

Nu öppnar jag upp för besök i Ateljén lördagar och söndagar 11-15.
Hämta inspiration, handla färg till dina projekt och kombinera besöket här med en skön promenad längs havet. 
Du kan förstås kontakta mig när som helst under veckan för bokat besök. 

Långasand och Vesslunda naturreservat bjuder på sköna promenader. Se dig omkring för inspiration för läckra patinaeffekter. :)

Vackra Långasand och Vesslunda naturreservat bjuder på ett varierande kustlandskap med vindpinade låga furor, klippor, stränder med snäckor, små fiskebodar och ett skönt lugn. 

Läs hela inlägget »

Det här är en spännande nyhet som skapar fantastiska möjligheter att förändra möbler och inredningsdetaljer. WoodUbend ornament!

Ornamenten är gjord av pressad trämassa. De blir formbara med hjälp av värmen från en hårfön! De kan delas, sättas ihop, målas, förgyllas... Du fäster dem enkelt med trälim.

Ett litet urval i galleriet här. Du hittar dem alla på avdelning WoodUbend Ornament i webshopen. 

Du är väl med i fb-gruppen Chalk Paint™ och IOD Dekorer i Monicas Butik. Där får du ännu mer inspiration och kan visa upp dina projekt.

Läs hela inlägget »

När inget är "som vanligt" i världen har jag fattat beslutet att inte heller ha öppet som vanligt här i Stallbutiken och i Ateljén på Eftra Heden.

Hur blir det då med alla inspirerande möten här? Hur blir det för dig som ofta besöker mig här? Du som längtar efter färg och kreativt material till nya projekt. Jo, jag finns tillhands, jag packar påsar och paket och ställer ut på min lastbrygga på gården. Det gör jag varenda dag, även lördag och söndag.

Du beställer i lugn och ro via webshopen där allt finns lättöverskådligt eller  ring, maila, sms:a. Efter bara en liten stund så är paketet klart för avhämtning. 

Titta även in på avdelningen för IOD Dekorer, de öppnar upp nya fantastiska möjligheter att förändra och försköna i ditt hem.

Jag längtar verkligen efter att få diskutera kulörer, stilar och bli inspirerad av alla dina idéer och jag hoppas att vi ses snart igen. Så länge inget är som vanligt så får det vara såhär. För dig som bor en bit bort och beställer via webshopen med DHL-leveranser går paket iväg samma dag - 2 dagar efter beställning, precis som de brukar.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta mig med frågor om dina projekt. Jag ska även försöka dela så mycket inspiration som möjligt via inlägg och filmer. 

Var rädd om dig. 
Kram Monica

Vi ses på facebook om du vill. Välkommen till gruppen  Chalk Paint™ och IOD Dekorer i Monicas Butik där vi visar upp och delar en massa härlig inspiration! 

Läs hela inlägget »

Chalk Paint firar 30 år i år! I samband med detta stora jubileum lanserar Annie en produkt med skimrande pärlemorlyster.

Pärlemorglansen kan användas på många olika sätt, den ger dina möbler och inredningsdetaljer ett vackert skimmer. Jag ser verkligen fram emot att se alla dina olika projekt med den.

För några veckor sedan fick jag en liten provburk skickad till mig från Annie Sloan i Oxford. Jag blev förälskad i det skimrande innehållet direkt!
Som så ofta så var det naturen som inspirerade till mina första projekt med pärlemorglansen. Ett par gamla ljusstakar i antiksilverglas och ett fat med organisk form fick kulörer och lyster som snäckorna på stranden. 

Du kan använda pärlemorlystern på många olika sätt. Applicera den direkt på Chalk Paint™ eller på en lackad yta. Här har jag målat den med syntetpensel på den vita överdelen direkt på Chalk Paint™ Old White. Längre ner på de blå kulörerna har jag jobbat med svamp. Den är också väldigt effektfull torrborstad på möbler och detaljer med ornament, tänk vilka möjligheter på IOD Dekorornament!

Glazen passar väldigt fint på ljusa kulörer. Den är också effektfull att använda i schabloner/stenciler och på IOD Dekorstämplar. Ytterligare tips är att "färga den" med lite Chalk Paint™ för pastellfärgat skimmer. Välj då kulörstarka kulörer och ta ytterst lite, t.ex. Emperors Silk för en rosa, Napoleonic Blue för en ljusblå. Anledningen till att du ska välja de starka kulörerna är att då kan du ta ytterst lite färg och pärlemorlystern riskerar inte att tappa sin lyster. 

Glazen ger ett skydd som ett lack men kan skyddas med ytterligare lacklager. och skulle då  kunna användas på golv! Wow alltså! Vax kan användas över den men det kan ta bort en del av den fina lystern.
Produkten är vattenbaserad. Burkarna innehåller 250 ml och beräknas räcka till cirka 6 kvadratmeter. Tvätta penslar, rollers, schabloner och stämplar direkt efter användning i ljummet vatten. Glazen är för projekt inomhus. 

Lycka till med alla dina pärlemorskimrande projekt, stora och små. Visa upp dem i fb-gruppen Chalk Paint och IOD Dekorer i Monicas Butik! Varmt välkommen in i den inspirerande gruppen. 

Kulörerna jag har använt på mina projekt i inlägget är Old White, Louis Blue, Old Violet och Graphite. Längst ner på skåpet en mix av Graphite/Honfleur. 
Sidorna på skåpet har "brädor" från IOD Dekorstämpel Barnwood Planks. 

Läs hela inlägget »

Nu går veckorna fort fram till den där sköna tiden med vårsol, fågelkvitter och spirande grönska. Det är dags att förbereda utemöblerna för det sköna utelivet!

Chalk Paint kalkfärg ochj Annie Sloan lack på utemöbler i trädgård och på balkong

Har möblerna tillbringat vintern ute så ta in dem och låt dem torka upp inomhus ett par veckor. Det är viktigt att underlaget är helt torrt. Har de lös, flagad färg sedan tidigare så får den skrapas bort annars behöver oftast inte Chalk Paint™ mer förberedelser än rengöring. Oljade möbler eller teak är inte lämpligt att måla på eftersom vattenbaserad färg har svårt att få fäste på olja.

Förra året lanserade Annie Sloan sin nya lack. En lack som även kan användas utomhus och i våtutrymmen! Den är dessutom hård och slitstark så den passar utmärkt som skydd på dina målade golv också. 

 • Måla i favoritkulören för din trädgård, balkong eller uteplats. När du målat ett par lager så ska färgen skyddas mot regn och väta.
 • Välj Chalk Paint Laquer lack i Matt eller Gloss som är lite blankare utan att vara högblank. Späd lacken med cirka 10% vatten och rör om väl. Lacken är snabbtorkande så du får lacka snabbt och inte gå tillbaka i lack som redan börjat torka. Detta är speciellt viktigt på mörka kulörer, läggs lacken på i för tjocka lager riskeras "mjölkighet".
 • Lackade möbler och andra ytor ska torka inomhus i två veckor innan de ställs ut i kvällsdagg och sommarregn. Förvara dem inomhus när hösten och vintern kommer igen men det är långt till dess, nu ska vi njuta av uteliv!
 • Annie Sloan´s utförliga beskrivning med fler tips och råd följer med när du köper lacken.
Chalk Paint på krukor i betong och terracotta

Du vet väl att även krukor kan förnyas och förändras med färg. På krukor i betong och terracotta behövs ingen efterbehandling, krukorna andas och får fin patina av väder och vind. Denna kruka är en "helt vanlig lerkruka" som dekorerats med IOD Ornament och patinerats med Chalk Paint™.

Måla utemöbler med Chalk Paint kalkfärg, lacka utemöbler med Annie Sloan lack

Jag önskar dig en härlig sommarsäsong med en massa sköna utomhusprojekt! Varmt välkommen att kontakta mig för alla dina frågor om Chalk Paint™ och Annie Sloan lack.
Monica

Allt textmaterial  i detta inlägg och på hemsidan är skyddat enligt upphovsrättlagen och får under inga omständigheter kopieras.
Läs hela inlägget »

Vad är mer avkopplande än att hålla på med småprojekt. Enkla projekt på canvastavlor där motiven får växa fram med hjälp av IOD Dekorformar, färg och olika tekniker.
Den här tavlan får heta "Fågelsång" eller möjligtvis "Morgondimman lättar" eftersom kulörerna inte framhävs riktigt så som jag tänkt, de blev lite dimmiga... Det är det som är så skönt med sådant här "småskapande", det behöver inte alls bli som jag tänkt, huvudsaken är att njuta av skapandet.

Fåglarna är från IOD Dekorform Birdsong, grenarna och den tryckta fågeln längst ner kommer från IOD Dekorstämpel Birds Branches and Blossoms. Kulörerna jag använt med wash/frottageteknik är Original, Louis Blue, Svenska Blue och Chateau Grey. White Wax, Gilding Wax i Bright Gold och Bright Silver och till slut lite Black Wax för skuggor. 

IOD´s papperslera kan användas "tvärtom" också, d.v.s. man behöver inte trycka ner den i en form, man kan trycka saker i leran också. Här har jag först kavlat ut en liten klump lera för att sedan kavla ner videkvistarna i den för att få ett fint avtryck. Jag limmar fast med trälim och har "lite slarvigt" fyllt i trycket med utspädd Chalk Paint™ kulör Chateau Grey och till sist framhävt med en ny metallfärg som finns i olika guldlyster. 

Monicas Butik är återförsäljare i Sverige av Iron Orchid Designs, IOD Dekorer och har ett stort sortiment i butik och i web-shopen. Dekorformar för ornament, Dekorstämplar mer detaljerade än schabloner och fantastiskt vackra Dekortransfers. Allt från IOD finns här >

För "Fågelsång" har jag använt nya pappersark med tryckta noter. Jag har testat dem med Annie Sloan Image Medium Decoupagelim med bra resultat så nu är de på väg till butiken.

Ännu en ny produkt... En vattenbaserad metallfärg med bra täckförmåga och fin lyster, finns i olika metallglans. 

Lycka till med alla dina projekt! Varmt välkommen att kontakta mig för alla dina frågor om Chalk Paint™ och IOD Dekorer.
Monica

Läs hela inlägget »

Kan man måla köksluckor med Chalk Paint™? Kan man måla golv med Chalk Paint™? Kan man måla trappor med Chalk Paint™. Svaret är "javisst"! Du kan måla i princip allt med Chalk Paint™, det är samma sorts Annie Sloan Chalk Paint™ du använder på möbler, köksluckor, golv, trappor och allt annat. Det är bara teknik och efterbehandling som skiljer sig åt. Hur praktiskt och enkelt är inte det, samma färgburk till "allt"!

Bestäm stil och utseende. Vill du hålla en klassisk stil med luckorna målade "slätt och fint" eller en mer "lantlig och rustik" stil. Det är nämligen olika målartekniker och olika sorts penslar för respektive teknik. 
Så till det svåraste..., eller var det självklart och enkelt? Att välja kulör? :-)

Annie Sloan Chalk Paint för kök och köksluckor finns i många kulörer. Måla om kök med Annie Sloan kalkfärg är hållbart och ger en personlig inredningsstil

Börja med en ordentlig rengöring så att inga oljiga eller feta fläckar finns kvar, i värsta fall kan färgen "glida av" på sådana när vax eller lack appliceras. Milda men effektiva Sugar Soap är ett bra rengöringsmedel. Skölj med rent vatten och eftertorka med trasa.

Måla Klassiskt "Slätt och Fint"

 • Annie Sloan´s syntetpenslar är lämpliga till denna teknik. Måla snabbt och gå inte tillbaka i färgen eftersom den är snabbtorkande.
 • Låt torka ordentligt. Torktiden varierar. På vissa träslag där färgen går in är ytan torr efter cirka 40 minuter. Högblanka ytor kan behöva torka över natten. (Riktigt blanka ytor kan behöva ruggas upp lätt innan målning).
 • Vill du ha ett riktigt slätt och fint resultat kan du slipa lätt med fint slippapper på en kloss när du målat första lagret. Ta bort slipdammet.
 • När du målar andra lagret går det lättare att måla på det första matta lagret med lite vatten i färgen. Häll upp färg i annat kärl än färgburken och använd gärna duschflaska så att vattnet blir finfördelat, rör om sakta så inga luftbubblor bildas. Nu kan du gå över även de små partier som du kanske missade vid första strykningen.

Efterbehandling med vax eller lack?

Den målade och helt torra ytan ska nu förseglas med antingen vax eller lack.
Vaxet är tåligt när det applicerats i flera tunna lager och det ger en väldigt levande yta med vacker finish. Lacket är hårdare och nya uppdaterade Chalk Paint™ Laquer kan dessutom användas i våtutrymmen vilket är praktiskt i ett kök. Inlägg med fokus på lack och att lacka ytor kommer snart.

Annie Sloan Chalk Paint™, originalet bland de färger som ibland kallas kalkfärg, har funnits på marknaden i 30 år och har miljontals nöjda användare över hela världen. Jag har många års erfarenhet som återförsäljare och hjälper dig gärna med tips och råd. Varmt välkommen att kontakta mig.

Läs hela inlägget »

Med Iron Orchid Designs Dekorer öppnar sig en värld full av nya möjligheter till kreativt skapande och möbelförvandlingar. IOD-kollektionen består av Dekorformar till ornament, Dekortransfers och Dekorstämplar.
Jag börjar med att visa den omtyckta stämpeln Barnwood Planks...

IOD Dekorstämplar består av flera delar som tas loss, färg rollas på och när stämpeln trycks mot underlaget skapas de mest fantastiska dekorer. Barnwood Planks skapar på ett magiskt sätt känslan av drivved och grova plankor. Nästan som trolleri men resultatet blir riktigt trovärdigt!

Videoinspiration, steg för steg, tips & råd

Låt dina projekt, möbler och hela ditt hem bli ännu mer personligt och unikt.
IOD Dekorer och Chalk Paint™ ger dig verkligen oändliga möjligheter till ett skapande som inte bara ger fantastiska resultat, du har väldigt roligt under tiden också! 

Barnwoodstämpeln innehåller 2 olika ark att skapa med

Dekorstämpel Barnwood Planks består av två olika ark med olika brädor, "knaggar" och skarvar med spikar. De ser anonyma och blygsamma ut på produktbilderna men wow vilka effekter de ger!

Innan du börjar med skapandet

Det allra första du ska göra med dina nya stämplar är att "förbereda dem". Det gör du genom att med ett fint slippapper på en kloss ta med lätta tag i båda riktningar över stämpelns yta. På så sätt öppnas materialet upp och kan ta åt sig färgen på bästa sätt. Ta sedan loss dem, montera upp dem på det medföljande transparenta arket, rolla på färg och du är redo att börja med dina spännande projekt. 

När jag skapar plankor med Barnwoodstämpeln brukar jag "slarvblanda" kulörerna och låta rollern hämta upp dem så att träet får naturliga skiftningar, precis som på riktigt trä. Här är det Honfleur och Coco som rollern får mixa.

Vax ger ännu mer effekt och djup

På denna brädan valde jag att bara använda White Wax eftersom jag ville få den här ljusa effekten. Innan vaxning slipade jag av ytan väldigt lätt med fint slippapper för att få ner ytan där färgen lagt sig lite tjockare.
Kulörerna jag använt är Chicago Grey och French Linen "slarvblandade" på underlaget, Honfleur och Coco "slarvblandade" på stämplarna.

IOD Dekorstämpel Lady of Shalott, två ark, som skapar stora vackra rosmönster med fina detaljer.
IOD Dekorstämpel Pavo, också två ark med detaljerade påfåglar och fjädrar. Dubletter så att du kan "spegelvända" dem mot varandra. Underbart läcker!

Du hittar alla IOD produkter i webshopen på avdelning IOD Dekorer.
På hemsidan under fliken IOD kan du läsa mer om de olika dekorerna.

Ett spännande 2020 ligger framför oss

Det är årets första dag, första dagen på 2020. Visst känns det spännande! Det är som en ren och blank canvas som ska fyllas med vackra kulörer och mönster. Jag känner mig riktigt förväntansfull och full av nya idéer och ambitioner. En ambition är att lära mig skapa inspirerande och instruerande videos och redigera dem på ett bra sätt. Första försöket med denna första videon i detta första inlägget på årets första dag, de kommer förhoppningsvis alltså bara att bli bättre ;) :) Att lära nytt är spännande och roligt!

IOD Kurser och målardagar i Monicas Butik och Ateljé

Inspiration och information i videoform blir det härnäst om Dekorformar, Dekortransfers och ännu mer tips och råd om hur du skapar lager på lager med stämplarna genom att maskera. Boka dagen lördag den 25 januari, då ses vi här i Ateljén för en härlig skapardag med Chalk Paint™ och IOD Dekorer på dina egna möbler. Varmt välkommen! Mer info kommer.

Jag, i mitten, är stolt återförsäljare, enda i Sverige, som inspirerats direkt av IOD-systrarna Sally och Josie.

Jag känner mig väldigt stolt över att vara den enda återförsäljaren i Sverige som inspirerats direkt av IOD-systrarna Sally och Josie, de kreativa skaparna av Iron Orchid Designs. De besökte Europa och höll workshop i Hamburg i höstas. Nu vill jag föra all denna inspiration vidare! Vi ses här, på hemsida, fb och i Ateljén. 
 

Varmt välkommen!

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Arkiv